четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Бела лађа, Белият кораб

Бела лађа, Белият кораб /комедия/

"Белия кораб " е сръбски телевизионен сериал , чието излъчване е започнало на 17-ти Декември 2006 година. Първоначалната идея е за 6 серии, но в крайна сметка са направени цели 90.

Сериалът е  производство на радио-телевизия Сърбия с изпълнителен продуцент Кошутняк филм, по сценарий на Синиша Павич , и е режисиран от Михайло Вукобратович . Работата по сериала е рализирана в продължение на 6 години (2006-2012).


Участват:


Milan Gutović -  в ролята на Шоич 

Бранимир Brstina -  в ролята на Бачко Боич

Петър Крал -  в ролята на Димитрие Пантич

Милан Васич -  в ролята на Яначка Янич

Лиляна Драгутинович -  в ролята на Персида Пантич

Mina Лазаревич -  в ролята на Мирослава Миркович

Ненад Jezdić -  в ролята на Благое Пантич

Миленко Zablaćanski -  в ролята на Маринко Пантич

Дубравка Миятович -  в ролята на Сладжана Савич

Предраг Ejdus -  в ролята на Лазар Хаджиздравкович 

Предраг Smiljković -  в ролята на Тихомир Стойкович

"Белия кораб" е косвено продължение на филмовата поредица " Тесна кожа" с тази разлика, че в ролята на Димитирие Пантич- големият противник на Шоич, е Петар Крал, вместо Никола Симич. В този сериал главната роля е на Сречко Шоич, за разлика от "Тесна кожа", където главната роля е отредена на Димитрие Пантич . Той е бизнесмен и президент на Партията на здравия разум, финансирана от братовчеда му Тихомир Стойкович, "Тика Шпиц" ( Предраг Smiljković ). Неговият заместник в партията е Панкович( Драган Вуич ), а неговият вечен враг е Хаджи-Здравкович - председател на партията "Демократичен Ренесанс" . Шоич и неговата партия се забъркват в сенчести сделки с мафията в лицето на мафиотския бос Озрен Солдатович ( Душан Голумбовски) и неговата дясна ръка Аламуня ( Деян Луткич ). Останалите членове на фамилията на Димитрие Пантич са съпругата му Персида ( Лиляна Драгутинович ), синовете Маринко ( Миленко Заблачански ) и Блажко ( Ненад Йездич ), и дъщерята Миряна ( Миряна Лазаревич Мина). Маринко е разведен, а Мира е на ръба на развода. Миряна се премества да живее при родителите си заедно с детето си. Маринко също е разведен и от брака си има двама сина, Филип и Мичо за които се грижи сам.

По време на записа на втория цикъл, трагично е убит актьора Миленко Заблачански , и затова Синиша Павич прави промяна в сериала, като героя на Миленко Заблачански- Маринко е преместен на работа във Виена. Почти едновременно, поради оттеглянето на Светлана Бокович , от серията е премахната и ролята на Ясмина Пантелич. Няколко от второстепенните герои са изключени от сериала преди петия цикъл ( Драган Йованович и Дубравка Миятович се оттеглят от сериала - интересното е, че постъпват по същия начин и по време на производството на сериала "Щастливите хора" ).

Въпреки това, най-сериозните промени настъпват преди записването на шестия цикъл, когато се налага да бъдат премахнати и двете главни роли, а именно, на 10 Ноември 2011 . , умира актьора Петър Крал . Поради голямото значение на неговата роля, преди да почине той участва само с присъствието си, без реплики, но скоро е преместен в болница, поради влошеното му здравословно състояние. Малко след това сериала напуска и Милан Гутович поради ниския хонорар. За това неговият герой е изпратен в затвора, а в последните серии от последния цикъл като основни герои са включени второстепенните герои- Яничие Янич ( Милан Васич ) и новият герой - Шоичевият кум Backo Боич ( Бранимир Бърщина )

Интересното за този сериал, е че в него са използвани лица на герои от минали филми и сериали, които са по сценарий на Синиша Павич, а именно: 

Сречко Шоич , герой от сериала "Тесна кожа." 
Димитрие Пантич , герой от поредицата "Тесна кожа" 
Персида Пантич , съпруга на Димитър Пантич, герой от серията "Тесна кожа" 
Миряна Пантич , дъщеря на Димитър и Персида Пантич, герой от серията "тесна кожа" 
Озрен Солдатович- шеф на мафията в поредицата и герой от поредицата "Щастливи хора" 
Розалия Михайлович (баба Роска, изпълнявана от Мира Баняц), пророчица, герой от сериала "Семейното съкровище" 
Тихомир Стойкович ( Предраг Смилкович ), бизнесмен и братовчед на Шоич, герой от поредицата "семейното съкровище" и филмите " Тайната на семейното съкровище"," А сега довиждане "," Te кйеро , Радиша "и" Леле брато . " 
Severin Кукич (епизодична роля в третия и шестия цикъл, изпълнявана от а Драгомир Чумич ) 
Съдията Старчевич (който се появява само в петия цикъл и се играе от Божидар Stoшич ) същият геро се появява и в "Семеното съкровище", където ролята се изпълнява от Бранислав Лeшич . Конспекти в работата по сериала: Подробности по работата върху сериала и описания:Първият цикъл (2006-2007)


Димитрие Пантич получава амнезия след удар в главата. Шоич използва това за собствените си политически кампании. "Партията на здравия разум", според повечето проучвания на общественото мнение е близо до прага да влезе в парламента. Неин основен идеологически противник е диаметрално противоположната " Партията на демократичния ренесанс", която стои малко по-добре в предизборните проучвания. Целият цикъл отразява времето на предизборната кампания, като Шоич започва да омайва цялата фамилия Пантичеви, от което всеки член на фамилията гони собствените си интереси (например. Блажко Пантич се опитва да направи безплатна реклама на фабрика за риба тон по време на участие на живо в политически дуел по телевизията, в която работи кумът му). По нещастно съвпадение, Пантич се озовава в затвора и Шоич го убеждава да започне гладна стачка. Въпреки това, в деня преди изборите, го освобождават. В същото време, главният спонсор на Шоич, Озрен Солдатович, настоява, че Шоич трябва да представлява интересите му в новото правителство, за да му опрости голям дълг. В края на цикъла и двете гореспоменати партии успяват да влязат в парламента. Междувременно Пантич, който е втори в листата на Партията на здравия разум започва да си припомня предишните лоши отношения с шефа си. Това се случва по време на учредителната сесия на парламента. След като си спомня какво се е случило, той полива Шоич с вода, докато същият пледира в залата на парламента. След тази случка Димитрие Пантич напуска парламентарната група.


Вторият цикъл (2007-2008)


Става ясно, че за да се сформира правителство, в него ще трябва да вземе участие или Демократичната партия Ренесанс или Партията на здравия разум. Премиерът Майсторович първо се обажда на Хаджи Здравкович- ръководителя на Демократичната партия Ренесанс, но той поставя прекалено много условия и за това е принуден да покани Шоич на преговори. Отвратен от поведението на бъдещите партньори, Майсторович се колебае до последния момент и когато решава в крайна сметка да обяви състава на новото правителство се оказва, че е изпуснал срока в който е могъл да направи това. 


Третият цикъл (2009)


Благодарение на гадателката Розка,   Шоич разбира, че участието му в правителството зависи от подкрепата на чуждестранните посланици, и чрез своя иконом Кирко и неговата годеница успява да се свържете с дипломатически представител на една малка, но влиятелна държава. Въпреки, че посланикът е ранен по време на лов, благодарение на грешка при стрелба на Шоич, техните взаимоотношения остават добри, защото Шоич твърди, че посланикът е бил ранен по време на опита за покушение върху него. Медиите публикуват съвместната им снимка и Oзрен Солдатович, който продължава да манипулира Шоичевите постъпки- иска да се срещне с посланика. В същото време, в партията Ренесанс се стига до вътрешни търкания, Хаджи Здравкович е изхвърлен, като неговият заместник д-р Маричич има предимство за председателското място. Зад тази партия скоро застава дясната ръка на Озрен Солдатович, с прякор Аламуня , който иска да стане независим от шефа си. Димитрие Пантич навлиза все повече в политиката, като провежда идеите на пенсионерите в нея. Планира съвместна дейност с Хаджиздравкович, но веднага се отказва щом разбира, че същият е приятел с посланика на страната с право на вето в ООН, която е участвала в бомбардировките на Нато в Сърбия.


Четвъртият цикъл (2010)


Отношенията между Шоич и посланика са нарушени след определени медийни инсинуации, като е накърнена репутацията на държавата, която представлява посланикът. Освен това, по време на празнуването на рождения ден на съпругата на посланика, Шоич уцелва с коркова тапа от шампанско главата на посланика.. Междувременно Блажко Пантич, който влиза в съюз с Озрен Солдатович, започва активна партийна дейност в партията на баща си, защото Димитрие Пантич изпуска юздите в нея.. В последния епизод, Шпиц завежда Шоич при бившата му любовница в дома й от която той има дете. Точно в този момент, къщата се руши, поради активиралото се свлачище.


Петият цикъл (2011)


Серията започва на същото място, където предишната приключва. Всички с изключение на Шоич, бягат от "местопрестъплението". Той първо симулира смъртта си, а след това се опитва да изиграе следователя, който обаче се сеща, че Шоич е негов стар познат с предишни негови нарушения на закона. Шпиц и неговите помощници крадат джип от гаража на Шоич, в който хората на Солдатович междувременно са поставили бомба. Джипа се взривява на бензиностанцията на Шпиц без да нарани никого. В същото време Шоич подема фалшива кампания, в която обявява, че ще изгради комбинат в родното си село, като по този начин се опитва да привлече симпатизанти за своята партия. Докато в района се шири новината за комбината, в който освен Шоич ще инвестират шведи и турци, кмета на общината и назначеният за отговорник на обекта Пикелич се опитват по всякакъв начин да присвоят средства от обекта. В същото време Мира Пантич, в сътрудничество със секретарката на министър-председателя Майсторович- Мелиса успява да подкупи Хаджи Здравкович, който се завръща в партията, изгонвайки д-р Маричич от нея. Зад него сега стои Аламуня. Солдатович поддържа само Блажко Пантич и партията му. Блажко решава да използва ситуацията около изхвърлянето на семейството му от апартамента поради неплатените вноски по кредита, като запознае медиите със случая и по този начин да използва ситуацията и за ползи за неговата партия.


Шестият цикъл (2012 г.)


Внезапно Шоич е арестуван и ръководството но партията се поема от неговия кръстник Боич, който в миналото е бил в чужбина. Негов заместник става Яначко. Боич разбира, че партията няма никакви пари и се опитва да открие такива в дома на Шоич. В крайна сметка парите ги намира икономът Кирко, който основава нова фракция заедно с Яначко и Пантелич, която се противопоставя на основната в Партията на здравия разум. На изборите, Майсторович печели 17%, което се счита за голям успех. Останалите- "Ренесанс", "Здравия разум" и "Честен към гражданите на Димитрие Пантич" едва надвишават прага. Във финалната сцена на поредицата, е сватбата на Петричевич и Мицика. На борда на "Белия кораб" се събират всички политици, мафията и депутати. Докато корабът плава надолу по реката без кормчия, в затъмнена стая се подготвя правителство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар