неделя, 7 септември 2014 г.

Vratiće se rode /Ще се завърнат щъркелите/

Vratiće se rode (Ще се завърнат щъркелите)


Иска ми се да започна представянето на сръбското кино точно с този филм. Това е най- касовият филм за всички времена по времето на бивша Югославия и след войната. Гледан е от 2,6 млн. зрители в Сърбия. 

Филмът е копродукция на продуцентските къщи "Адреналин" и "Кобрафилм". Сериалът 
 от 25 епизода и премиерата му се е състояля през 1997 г. до началото на 1998 год. Отличаващото този филм е това, че е сниман при много по- голям обем в сравнение с другите сериали и с много по-съвременна  техника. Снимките са правени в Белград и в банатското село Баранда. Заради голямата популярност, през 2009 год. са направени още три серии под името "Щъркели в мъглата".

Жанрът на сериала е драма, комедия. 

Продуценти са Драган Белогърлич, Горан Белогърлич, Анета Иванович и Светлана Дринякович. 

Режисор- Горан Гаич. Сценаристи- Никола Пеякович и Ранко Божич.  

Във филма участва цяло съзвездие от сръбски актори в лицето на:

Никола Джуричко /Предраг Швабич, Шваба/, Драган Белогърлич  /Александър Вранцов, Ексер/, Сърджан Тодорович /Душко Къртола, Дуле Пацов/, Миряна Каранович /Радмила Швабич, майката на Шваба/, Борис Комненич /Родолюб Швабич, баща на Шваба/, Мира Баняц /Ружица Синджелич, баба Ружа/, Бранимир Бърстина /Миленко Милетин/, Горан Радакович /Крунослав Мишич, Кърля/, Любомир Бандович /Завиша Антич, Айнщайн, Аки/, Боян Димитриевич /Иван Панчич, Пикац/, Нада Шаргин /Марина Йович/, Никола Койо /Батрич/, Ваня Милачич /Миланка, секретарка на Батрич/, Миодраг Радованович /Дезидер Инхов, Деша/, Радослав Миленкович /Ратко, Рака/, Весна Тривалич /Душанка/, Александра Янкович /Ядранка/, Драган Петрович /отец Милорад/, Велимир Животич /Трифун Анастасиевич/, Войн Четкович /Вражалич/, Дарко Томович /Столович/, Бранислав Лечич /Пера Вулин/, Новак Билбия /Бора Вулин/, Гордана Джурджевич- Димич /Ангелина Вулин/, Саня Радишич /Надица Вулин/, Марина Воденичар /Славица Вулин/, Миодраг Кривокапич /Сима/, Соня Савич /Даринка/, Саша Петрович /Босанац/, Радмила Смилянич /Видосава/, Любчо Лазерски /Мики Носоня/, Миряна Йокович /Саня Гаич/ и мн. други.

Музиката е дело на Саша Лошич /Плави оркестар/, освен него в проекта взимат участие Момчило Баягич , Баяга /Баяга и инструктори/,  Скай Виклер и Шабан Байрамович, за който това е последната проява преди смъртта му.

Съдбата или стечение на обстоятелствата води главните герои Шваба и Ексер в с. Баранда. Те са двама белградски губещи, които се занимават с препродаване на крадена стока за да оцелеят. Шваба неочаквано получава в наследство къща в Баранда. Това наследство се вижда на двамата приятели като спасение, което може да ги отърве от дълговете и неприятностите свързани с тях. За хората от Баранда двамата приятели им се струват бизнесмени, които ще спасят селото,  но това е само на пръв поглед. Всички те заедно ще намерят спасение един за друг, но по различен начин. Приятелството между Шваба и Ексер и техните любови ще очистят злото в сърцата на хората, което се е натрупало по един или друг начин. Връща се любовта, връщат се щъркелите.

Нереалистичните очаквания и сблъсъка между белградските тарикати и наивните селяни ще доведат до многобройни комични ситуации. От друга страна всеки от героите идва с определена истина за себе си, със своя биография, лична драма и своя истина, която като във всяка хубава приказка ще бъде подложена на изпитание.

На пръв поглед Ексер /Драган Белогърлич/ и Шваба /Никола Джуричко/ са типични продукти на преходна Сърбия. Преживявайки от препродаването на крадена стока, затънали в дългове и неприятности,  те очакват да се случи чудо. И изведнъж като че ли това чудо се случва- Шваба става наследник на голяма къща в с. Баранда. Двамата заминават за селото, където между хората там цари подтиснатост, ненавист, страх, омраза, завист. Дошли да си приберат парите от къщата, плановете на Ексер и Шваба се завъртат наопаки и те остават там да живеят. След тях пристига и Дуле Пацов, който е техен "Благодетел". Негова у стоката, която са препродавали и заради която са му станали длъжници. Усетил златната мина на която са попаднали двамата приятели, той се опитва да вземе всичко. Междувременно попада в различни ситуации с персонажите на селото- баба Ружа /стопанката на къщата/, Рака- селският многоженец, Батреч- квазибизнесмен.

Сценариста на филма- Никола Пеякович много точно описва сериала с две изречения: "Тази история от жанрова гледна точка е трагикомедия. Трагикомедия със слоеве на носталгия."
Както във всеки сериал, накрая нищо не е като в началото, В сърцата на всички герои ще се върне надеждата и любовта един към друг. Като синоним на надеждата и любовта щъркелите ще се завърнат в селото. Както казва един от героите- Миленко- Където са щъркелите, там е добре.

Препоръчвам по десетобалната система- 10Няма коментари:

Публикуване на коментар