четвъртък, 11 септември 2014 г.

Bolji jivot /За по- добър живот/

Bolji jivot /За по- добър живот/


Дойде ред и на сръбския телевизионен сериал "Bolji jivot". Както казах, това е телевизионен сериал заснет и продуциран от Телевизия Белград, постигнал огромна гледаемост в бивша Югославия.. Сериите са 82 на брой, плюс една новогодишна специална серия. Излъчването на сериала за пръв път е през 1987-1988 г. Поради голямата му популярност, по- късно е направен и филм със същото заглавие. Интересен е факта, че това е последният сериал, който е сниман  в Бивша Югославия. Малко след това започва разпада на СФРЮ.

Жанр- комедия

Режисьори са Александър Джорджевич, Михайло Вукобратович и Андрия Джукич.

Сценарист- Синиша Павич

Музика- Воислав, Воки, Костич, които е композирал дванадесетте песни, по- късно издадени на грамофонна плоча. 

В главните роли:

Марко Николич /Драгиша Попадич, Гига/, Светлана Бойкович /Емилия Попадич, Ема/, Борис Комненич /Александър Попадич, Саша- Гуза/, Лидия Вукичевич /Виолета Попадич, Вики/ и Драган Белогърлич /Слободан Попадич, Боба/.

В останалите роли:

Предраг Лакович /Коста Павлович, вуйчото/, Альоша Вучкович /д-р Иво Лукшич, съпруг на Виолета/, Лиляна Благоевич /Бранка Павлович, първата съпруга на Саша/, Лиляна Седлар /Дуда Павлович, майката на Бранка/, Мирослав Биелич /Мирко Павлович, бащата на Бранка/, Йелица Сретенович /Ковилка Станкович, Кока, приятелка на Саша и негова втора жена/, Борис Дворник /Луйо Лукшич, бащата на Иво/, Семка Соколович- Берток /Сена Лукшич, майката на Иво/, Воя Брайович /преподавател Душан Маркович, Терминатор/, Бата Живоинович /Александър Костич, Мацола/, Дубравка Миатович /Саня Маринкович/, Иван Бекярев /Стевица Курчубич/, Йосиф Татич _/Божидар Солдатович/, Радмила Савичевич /Живадинка Шиякович, Жарка/, Горица Попович /Дара Завишевич/, Миодраг Петрович- Чакала /Любиша Бранкович/, Любеша Камърджич /Любомир Завишеви, съпругът на Дара/, Петър Крал /адвокат на Драгиша Попадич/ и др.

В главната роля е  петчленната фамилия Попадич- съпруг, съпруга и трите им деца. Филмът разказва за всекидневието на фамилията Попадич, техните проблеми, които са като на всяка обикновена фамилия.- необходимостта от достатъчно средства за да преживяват, икономисването на средства, възпитанието на децата, проблемите с безработицата, проблемите в училище, любовите, изневерите, разводите.

В основата на темата стои наследството от сестрата на Драгиша Попадич, която разпределя парите от него по равно на трите деца, но за да ги получат, те трябва да изпълнят по едно условие. Александър- най- големият син, трябва да си намери работа. Виолета- дъщерята, трябва да се омъжи, а Слободан- да завърши средното си образование. И трите условия се виждат много трудни и неизпълними на тримата млади. Драгища Попадич- таткото е човек от село, който здраво е стъпил на земята и се опитва по всякакъв начин да убеди децата да следват заръките на сестра му, за да вземат парите и семейството до стъпи на крака. Емилия - майката е от стар буржоазен род и за нея парите не са най- важното в живота. Тя се опитва да накара децата си да следват сърцето си преди всичко.В течение на сериала нещата се объркват, както казва Драгиша: този който трябва да се ожени, започна работа, а този, който трябва да започне работа- ще се жени.

Фамилията преминава през много изпитания, но в крайна сметка успява да се справи с тях и накрая получава парите в един или друг момент. В края на краищата нещата се подреждат, така, както би трябвало да бъде.

Оценка- 10


Няма коментари:

Публикуване на коментар